Wednesday, August 25, 2010

Sejarah Penggunaan Kamera Dalam Hidup Ku...!!! Ni Lagi Maju...!!!

Ramai juga kawan2 aku dan juga followers aku kata yang aku ni 'Giler Camera' dan ada juga yang kata aku 'Giler Gadget'... Entahlah, betullah kot.... Yang pasti aku tak 'Giler'.... Banyak rupanya koleksi kamera aku ada sekarang.... Memang melibatkan modal yang besar.... Tapi semuanye itu tanpa aku sedari... Bukan satu pembaziran tetapi pembelian aku berdasarkan keperluan bukannye kehendak nafsu atau untuk menunjuk2...

Dan tak semua gadget yang aku ada sekarang ni aku bawa ke mana2... Aku akan bawa mengikut kesesuaian tempat yang dituju dan event yang diikuti.... Dulu yer, ke mana2 sahaja aku akan bawa kamera besar aku... Tak kira tempat atau event... Ada sahaja dalam fikiran untuk lakukan sesuatu dengan kamera aku tu... Tapi sekarang dah malas sikit nak bawa barang berat2... So, aku pun bertukar arah dan cara aku abadikan semua moment tersebut.... Dan caranye pada gadget2 aku di bawah ni....




SONY CYBER-SHOT DSC-TX1
(10.2 MEGAPIXEL)

Kamera ni aku akan bawa ke mana sahaja aku pergi.... Lebih kecil tapi sangat2 berguna... Gambar2 yang dihasilkan juga sangat cantik... Kalau camera compack, aku boleh cadangkan dari brand Sony... Sebab sebelum ni pun aku ada sebuah lagi camera compack dari Sony... Bertahun pakai sampai rosak aku kerjakan, kiranye heavy duty work.... Colour dari gambar yang diambil sangat baik dan pelbagai features yang terdapat dalamnye.... Yang jadikan aku beli kamera ini dari model ini sebab dia ada function 'Sweep Panorama'.... So, boleh ambil gambar secara panjang atau panorama... Tak perlulah aku sambung menggunakan Photoshop lagi.... Jimat masa.....

Kemudian aku dapat satu lagi kamera yang tahan lasak pulak.... Dari jenis OLYMPUS... Satu pelaburan juga sebenarnye....


OLYMPUS TOUGH
(12 MEGAPIXEL)

Yang ini kamera yang sangat tahan lasak... Lasak dari keadaan cuaca, hentakan, kalis air dan boleh capture gambar dalam air.... Kalau setakat hari hujan kena ambil gambar pasti aku akan gunakan kamera ini... Ini kali pertama aku gunakan kamera dari brand Olympus... So far, ok penggunaannye dan still user friendly....

Dan satu2nye kamera yang aku kagumi setakat ini adalah.... Korang scroll kat bawah ni yer....

I
I
I
I
I
I
I
I
I
I
I
I
I
I
I
I
I
I
I
I
I
I
I
I
I
I
I
I
I
I
I
I
I
V

Haaaa... Ini dia kameranye.... Sentiasa di bawa ke mana sahaja.... Tidak kira malam, siang, tengahari, pagi dan subuh alam.... Pasti aku akan membawanye....


iPhone 3GS 16GB

Ini kiranye kamera penting aku juga sekarang... Kalau aku malas nak bawa kamera, pastinye ia ada sahaja di dalam poket aku.... Cepat buat liputan untuk blog.... Tangkap gambar kemudian update blog terus menggunakannye...




Walau pun megapixelnye kecil tapi tak sama dengan camera compack yang sama megapixelnye.... Cuma ia tiada flash, kalau malam tu ada masalah sikitlah.... Tapi itu pun ada caranye juga.... Hehehehe.... Dan terdapat application untuk kamera iPhone tersebut yang aku install, ia membolehkan kamera iPhone ini lakukan snapshot seperti lens DSLR....

Dan kamera yang akan aku beli dan perancangan aku hujung tahun ini adalah CANON EOS 7D... Dah try kejap hari tu, memang puas hati... Dan harganye juga memang cantik sikit... Terus ambil camera Pro teruslah... Lepas ni bolehlah berehat sikit dari membeli... Yang mana satu yang jadi pilihan aku, ada kat bawah ni....









Insyallah.... Kalau tiada masalah, hujung tahun ni atau lebih awal lagi pasti aku akan memdapatkannye.... Rezeki Allah pada umatnye.... Tapi ada beberapa perkara dan benda yang aku perlu  beli untuk keperluan bapa aku di rumah kelak.... Lepas tu baru boleh dapatkan kehendak aku pulak... Doa2kanlah yer.... :)

6 comments:

erolnukman said...

huhuhu..nak iphone 3GS tuuu...hehehe..
fuh!nak beli 7D pulak dah..tp knapa alang2 tak sambar 5D mrk2?harga lebih kurang sama cantik...=)

♥♥ eija ♥♥ said...

hehe...

bukan ade lagi kamera yang pakngah beli untuk isteri pakngah?? hehe

Clara Emily Cancer said...

oakai 7d je pakngah.
include suma. tak payah bawa camera len dh.
bawa 7d dgn lens je.
trus snap.
heheh

Chilabaey's Central said...

To: erolnukman...

Boleh.... Sila ambil di dalam blog saya ni... hehehehe.... Rasanye macam tulah cadangannye untuk tahun ni.... Budget saya macam tu jer, takleh lebih, macam2 lagi yang saya perlukan... Insyallah kalau takde aral melintang hujung tahun ni kot....

Memang saya pun ada juga cadangan untuk dapatkan 5D Mark II, tapi harganye cantik sangatlah... :)

Chilabaey's Central said...

To: ♥♥ eija ♥♥...

Yang Sony tulah yang saya belikan untuk wife saya... Tapi sekarang saya yang lebih pakai... hehehehe.... :)

Chilabaey's Central said...

To: Clara Emily Cancer

Bagus cadangan tu.... Hehehehe.... Apa2 pun kena beli dululah 7D tu.... Baru boleh bawa ke mana2 sahaja... Boleh lepak Penang dengan Lia.... Sambil mengopitiam yer... :)