Friday, August 20, 2010

Sejarah Penggunaan Kamera Dalam Hidup Ku...!!! Maju Sikit Dah...!!!




CANON EOS 300D Kits Black Colour 
( Lens 1:3.5-4.5  Zoom 18-55mm )

Merupakan kamera digital DSLR pertama aku... Aku beli pada tahun 2003 kalau tak silap akulah di Sungei Wang... Sukanye time tu tak terkira rasanye... Sejak ada kamera ini aku mulai sibuk dengan kerja2 photography.... Kamera yang banyak menyumbangkan rezeki untuk aku... Lebih 20 event yang aku kerjakan dari Wedding, Golf Tournement, Birthday Party, Event Corporate dan macam2 lagi.... Dalam beberapa bulan sahaja aku dah pun mendapatkan modal membelinye.... Sangat2 bagus ketika itu, saiz besar sama dengan EOS 10D (Semi Pro)... Lebih berat berbanding model sekarang, bila kamera itu berat maka kestabilan kita memegangnye juga memberikan kesan... Gambar yang dirakamkan tidak mengalami gegeran...

Bila kita dah menggunakan sesuatu jenis kamera itu, kita akan tahu akan kelemahan sesuatu model itu.... Sebab itulah kamera DSLR ini datang dalam pelbagai model.... Dari yang murah sehinggalah tahap melampau... Tapi sebenarnye ada sebab syarikat pengeluar menyediakan model2 tersebut dan sebabnye adalah features yang ditawarkan itu adalah untuk kegunaan sesuatu kerja dan hasil.... Terdapat 3 jenis model yang ditawarkan, Beginner, Semi Pro dan Pro.... Kamera aku cuma dari type Beginner sahaja... Belum berkesempatan untuk membelinye dari type Semi Pro atau Pro....

Di bawah ini beberapa model yang aku gunakan sekarang...





CANON EOS 400D Kits 
(Lens 1:3.5-4.5  Zoom 15-55mm)

Lebih baik dari model Canon Eos 300D... Tapi bodynye kecil sedikit berbanding model sebelumnye.... Body EOS 300D lebih besar dan sama saiz dengan model Semi-Pro dan Pro... Aku lebih suka menggunakan EOS 300D lagi sebab lebih stabil dan berat...





CANON EOS 1000D Kits 
( Lens 1:3.5-4.5  Zoom 18-55mm )

Merupakan kamera back-up aku sekarang ni... Lebih ringan dan mudah handle... Agak membanggakan pencapaiannye... View screen yang agak besar memudahkan untuk kita melihat hasilnye.... Bagi mereka yang baru dan hendak menceburkan diri dalam dunia photography ini, bagi aku ini adalah model yang sesuai untuk mereka... Selain itu dengan tawaran harganye yang agak menarik dan murah, sangat2 sesuai buat pelajar2 universiti yang ada subjek photography... Kalau mereka di kalangan orang berada, lainlah bolehlah sambar yang lebih mahal lagi.... 

Next entry aku akan ceritakan beberapa lagi model yang ada dalam simpanan aku.... Dan juga model yang bakal aku beli tak lama lagi....

10 comments:

Clara Emily Cancer said...

pakngah kalau beginer cam lia ni cmne.
lia minat canon dr nikon.
so dslr ape yg okay?

♥♥ eija ♥♥ said...

yang 1000D tuu sama macam ja hehe...

cuma sekarang penggunaan nyer dah slow la pakngah, ja tak tahu nak guna sebab ja tak belajar sepenuhnya lagi ni huhu....

Chilabaey's Central said...

To: Calara Emily Cancer...

Oooo iyer ker.... Kalau Canon untuk beginner saya rasakan EOS 550D Kit II (EF S18-135 IS) agak bagus kegunaannye... Dan harga yang ditawarkan adalah RM3888.00, itu harga retail... Lens dia pun bagus juga jaraknye 18-135mm... Boleh dekat dan jauh sekali....

Atau EOS 550D Kit II (EF S18-55 IS) pun ok juga dan murah sikit RM3113.00... Harga tu adalah harga Canon.com dan yang pasti ia lebih murah kalau beli di kedai2 terpilih....

Lagi satu kamera ini juga mempunyai Full HD Video... So, boleh rakamkan movie sekali... Satu2 kamera yang mempunyai pelbagai function yang diperlukan... Semuanye dalam satu...

Kalau nak lebih murah, EOS 500D atau EOS 1000D pun ok juga... Janji kita pandai gunakan sepenuhnye features yang ada... :)

Chilabaey's Central said...

To: ♥♥ eija ♥♥....

Saya pun sekarang lebih menggunakan EOS 1000D sebab lebih ringan dan mudah handle... Kamera back-up...

Pada mula beli DSLR emang rasa macam tak berbaloi membelinye sebab kita tak dapat hasil yang menarik dan ikut apa yang kita nak... Tapi kena rajin baca majalah2 kamera... Kita ambil setting yang diaorang gunakan kemudian kita cuba... Teknik2 photography memang agak susah untuk difahami, tapi kena minat lebih sikit baru kita senang faham....

Majalah yang boleh saya cadangkan :

1. Majalah CAMERA Malaysia (Harga RM9.00)
- sebulan sekali
2. Majalah Advance Images (Harga RM9.00)
- 2 bulan sekali
3. Majalah CLICK (RM9.00)
- 2 bulan sekali

Saya banyak refer pada majalah2 ni... Selain bacaan2 lain... Sangat2 perlu... Kalau tak rugi beli kamera mahal2...

♥♥ eija ♥♥ said...

terima kasih pakngah :)
memang nak beli bahan bacaan tapi tak tahu mane yang sesuai bagi ja yang begginner nie hehe

Clara Emily Cancer said...

pakngah ape beza (EF S18-135 IS) dengan (EF S18-55 IS)?
lia ade berkenan gak camera eos 550d.
ade survey dkt kedai area penang nie.
function lebih kurang 7d kan.
550d dlm rm3000 lebuh le gak.

Chilabaey's Central said...

To: ♥♥ eija ♥♥

Welcome... No hal... Banyak sebenarnye bahan bacaan utk photography ni... Tapi cuba yang ini dulu... Kalau yg lain2 tu rasa terlalu advance utk beginner... :)

Chilabaey's Central said...

To: Clara Emily Cancer

Beza pada jarak lens jer... EF S18-135 IS kita dapat capture gambar untuk jarak dekat dan telepohoto sekali... Agak berbaloi juga... Tak perlulah nak beli lens telephoto....

Kalau EF S18-55 IS pulak, ini standard lens, kalau beli mana2 kamera Canon pasti kita akan dapatkannye secara kits....

Cuma sekarang lens standard semuanye dah ada IS iaitu Image Stabillizer... Itu yang untungnye sekarang...

Sebab tu saya cadangkan 550D untuk beginner sebab dari segi kos dan function yang terdapat di dalamnye hampir sama dengan EOS 7D dan harganye juga separuh dari 7D... Kalau kat KL ni saya rasa dapat lagi murah sikit kot... Bawah RM3000...

Beli jangan tak beli... :)

Clara Emily Cancer said...

nnti la pakngah.
lia kene kumpul duit dulu la.
byk bnda nak setel.
nie ayah suruh beli kete lak.
penin kepala.
kalau xde pape hjg thn x pun nest year la.
ish tasaba lak.

Chilabaey's Central said...

To: Clara Emily Cancer

Macam tulah hidup Lia... Kena settlekan apa yang patut dulu baru... Lepas tu baru kehendak kita pula kita dapatkan... Takpe kita kumpul sama2 lepas tu nanti kita beli pun sama2 yer... :)