Wednesday, August 18, 2010

Sejarah Penggunaan Kamera Dalam Hidup Ku...!!!


Model YASHICA MG-1 
(Lens 1:2.8  Manual Focusing)


Merupakan model kamera yang pertama aku gunakan... Kepunyaan bapa aku... kalau tak silap aku bapa aku beli pada tahun 1978.... Menggunakan filem.... Kamera ini banyak mengajar aku tentang Aparture dan Focusing secara manual.... Lens 1 : 2.8 (pencahayaan yang sangat bagus time tu)...

Kamera ini jugalah yang aku curi2 bawa keluar pergi rombongan sekolah darjah 5.... Minta kawan aku yang belikan filemnye... Bila gambar dah cuci, aku buat business pulak dari gambar yang dirakamkan.... Sampai sekarang bapa aku tak tahu yang aku curi pinjam kamera ini... Masih berfungsi dengan baik lagi....




MINOLTA X-300s 
(Lens 1:3.5-4.8  Zoom 28-70 + Macro)


Ini pula merupakan kamera kedua yang aku gunakan dalam dunia photography.... Kepunyaan abang ipar aku.... Disebabkan terlalu complicated penggunaannye, maka diserahkan akhirnye kepada aku... Kamera ini sebenarnye yang banyak mengajar aku tentang teknik photography.... Semuanye adalah manual... Dari segi Aparture, Speed, Focusing dan ISO.... Masih menggunakan filem... Lens 1:3.5-4.8 Zoom 28-70mm (plus Macro).... Yang bestnye kamera ini kita boleh tangkap gambar macro....

Dan di zaman ini penggunaannye baru aku mengenali tentang jenis2 filem yang digunakan.... Lain jenis filem, lain jugalah penggunaannye...Kamera ini juga yang aku bawa ke UiTM dan belajar bersama dengan pelajar2 Arkitek ketika itu... Aku banyak belajar dari mereka sebab mereka ada subjek tentang photography.... Aku cuma pelajar Planning, mana ada subjek tersebut.... Dan kamera ini masih boleh digunakan dan aku baru hantar service....




CANON EOS 300 DATE 
(Lens 1:3.5-4.0 Zoom 28-90mm)

Merupakan kamera ketiga dan juga merupakan kamera kepunyaan sendiri... Kamera ini amat mudah digunakan sebab teknologinye sudah canggih... Tidak seperti 2 kamera di atas.... Masih menggunakan filem sebagai outputnye.... Dari jenis Canon dan aku beli pada tahun 2000 di Sungei Wang dengan harga RM999.00 (Harga asal : RM1299.00)... Time ni Mega sale.... Dan masih ada dalam simpanan aku dan masih berfungsi dengan baik sekali...

Kamera ini juga sangat mengajar aku tentang penggunaan kamera, sebabnye banyak job wedding aku dapat sejak beli kamera ini.... Siapa yang gunakan kamera SLR ketika ini akan tahu suspennye bila kita hantar cuci gambar... Kita tak tahu apa hasil yang akan keluar, so semasa menjalankan tugas memerlukan seseorang itu tahu akan penggunaan teknik2 dan features yang terdapat pada kemera tersebut.... Tak boleh silap seperti kamera DSLR sekarang.... Kena betul2 setting sebelum jari memetik shutter.... Tapi bila result dah keluar, memang terasa kepuasannye.... Kamera sekarang takde feel langsung....

Habis era kamera SLR filem.... Next entry era kamera DSLR pula....

6 comments:

♥♥ eija ♥♥ said...

waaa :)

banyak nyer koleksi kamera pakngah :)

lama giler kamera ayah pakngah kan, sampai skg de lagi kan..

kal jis (im not carl zeiss) said...

masyaAllah.. mcm2 kamera ada rupanya.. dahsyat.. kondisi masih ok plak tu.. Mmg seorg yg cermat dan menjaga kamera dgn baik encik chilabaeys ni :)

Chilabaey's Central said...

To: ♥♥ eija ♥♥

Salam bersahur.... Takdelah banyak sangat.... Memang lama sejak saya kecil lagi dah ada... Sebab tu saya jaga elok2...

Chilabaey's Central said...

To: kal jis (im not carl zeiss)

Janganlah terperanjat en.onggon... Koleksi lama... Alhamdulillah masih dalam simpanan dan dalam keadaan baik... Masih boleh digunakan lagi....

Saya ni menghargai barang2 yang dah banyak berjasa sebenarnye... Lagi2 kamera yang pertama... :)

Clara Emily Cancer said...

camera yg first tu simpan pakngah.
antik tuh...

pakngah,
ajar lia Aparture, Speed, Focusing dan ISO.
lia x pandai setting manual la.
dh try tp cm complicated la.

Chilabaey's Central said...

To: Clara Emily Cancer a.k.a Lia

Memang saya simpan... Sayang giler.... memang mula2 tu susah nak faham, tapi kena banyak mencuba dan faham apa kegunaannye...

Insyallah saya akan terangkan dalam blog ni sedikit demi sedikit setakat mana yang saya tahu yer....

Teruskan dengan blog ini... :)